Punktering

Om skadan skulle inträffa, kom dig ur vägen och ring oss. Vi hjälper dig vidare - var du än är, dygnet runt!

Punktering är en av de vanligaste skadeorsakerna genom året, och förekommer oftast genom att man kör på spikar, glasskärvor eller andra vassa föremål som ligger i vägbanan.

En punktering kan inträffa när som helst. Beroende på skadan kan luften antingen gå ur snabbt och göra att däcket blir platt medan du kör på vägen, eller så kan luften läcka långsamt och göra att däcket inte blir platt förrän bilen har stått parkerad en stund.

Om du har upptäckt att däcket är punkterat måste det noggrant inspekteras både invändigt och utvändigt för att se om skadan kan repareras på plats. Reparation av punkterade däck måste utföras med en invändig pluggning, och bör alltid utföras av en professionell som kan säkra att det är tryggt att köra vidare på däcket. Alla våra bilar är utrustade med reparationssats för att kunna genomföra en tillfällig däckreparation, så att du säkert kan komma dig till en verkstad. Om skadan på däcket är för stor till att kunna repareras måste däcket bytas ut på plats.

Punktering
Punktering är en av de absolut vanligaste skadeorsakerna på våra vägar.Våra bärgningsbilar har reparationsats för att reparera däck, så att du som kund kan köra vidare till verkstad.

Detta gör du vid punktering

 • Om du upplever att däcket blir platt under körning är det viktigt att få bilen ur vägbanan utan att bilen hindrar andra förare och skapar farliga situationer.
 • Om bilen står otryggt – ta på dig en reflexväst och sätt ut en varningstriangel.
 • Ta kontakt med oss på Viking 020 100 100 – vi kommer snabbt dit du befinner dig.

Plugga ett däck

+

Om däckskadorna tillåter kommer vi att plugga däcket som en tillfällig reparation tills det nya däcket är på plats. Våra bilbärgare är välutbildade och följer strikta riktlinjer för att upprätthålla din säkerhet. Tyvärr kan inte alla punkteringar repareras med en reparationssats.

Reservhjul

+

Om skadan på däcket inte kan repareras på plats kommer bilbärgaren istället att byta till ett reservhjul om du har ett sådant. Om din bil inte har ett reservhjul erbjuder vi hos Viking Rescue Service nya däck till mycket konkurrenskraftiga priser. Alla våra ersättningsdäck är av högsta kvalitet och designade för svenska förhållanden.

Bogsering till verkstad

+

Om skadorna på däcket är för stora för att det ska kunna pluggas, och ett reservhjul inte finns tillgängligt, hjälper vi dig att bogsera bilen till närmaste verkstad.

”Vi har förståelse för att man blir stressad och att det är problematiskt när man blir ståendes längs vägen med ett punkterat däck. Det är därför vi i Viking Bärgningstjenst gör vårt yttersta för att tillhandahålla en snabb och professionell service hela tiden. Allt du behöver göra är att kontakta oss, så tar vi hand om resten.” – Peter L.

Så här fungerar det

 • Ring oss på telefon 020-100 100, eller beställ vägassistans på vår webbplats.
 • Personalen på kundtjänst som får din förfrågan kommer at bekräfta din plats, biltyp och annan nödvändig information.
 • En av våra servicebilar kommer dit du befinner dig inom kort.
 • Våra erfarna bilbärgare kommer att inspektera och utvärdera skadorna på ditt däck och förklara de mest kostnadseffektiva alternativen som finns tillgängliga.
 • Beroende på punkteringsgraden kommer bilbärgaren antingen att reparera däcket eller byta ut det om du har ett reservhjul i bilen.
 • Om skadan är för stor för en tillfällig reparation och reservhjul inte finns tillgängligt i bilen, hjälper bilbärgaren dig att bogsera bilen till närmaste verkstad.

5 tips för att undvika och förebygga punktering

Även om det är svårt att förutse eller förhindra en punktering finns det några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att vara väl förberedd om situationen uppstår.

 • Kontrollera trycket i däcken ofta. Rätt lufttryck hjälper till att bevara däcket bättre och säkrar bästa möjliga väggrepp.
 • Undvik stöt mot trottoarkanter, eftersom det är belastande för däcken.
 • Kontrollera regelbundet att däcken är i gott skick och utan synliga skador. Detta kan till exempel vara utbuktningar eller hack.
 • Se till att du har det du behöver i bilen – punkteringsskum, luftkompressor, ventildragare och varningstriangel.
 • Bekanta dig med den punkteringsutrustning du har i bilen så att du vet hur du använder den vid behov. Vi rekommenderar att du också har reservhjul och domkraft som standard.

Beställ hjälp punktering

Ring oss på telefon 020-100 100, eller beställ vägassistans på vår webbplats.

Gör det själv – byt till reservhjul, lappa däcket eller använd punkteringsskum

För att säkra en trygg färd vidare på vägen rekommenderar vi att du får hjälp av en professionell om du har punkterat och tillfälligt måste lappa eller plugga däcket. Oberoende av detta bör du köpa in reparationssats, punkteringsskum och andra verktyg så att du själv kan lappa det punkterade däcket vid behov.

Byt ut det punkterade däcket med ditt reservhjul

+

Om skadan är för stor för att tillfälligt täta hålet eller om du är osäker på hur du lappar däcket, bör du byta till reservhjulet.

Lappa däcket själv med pluggsats

+

Med en pluggsats kan du tillfälligt täta hålet tills du har bytt ut det punkterade däcket. Du kan ofta köpa en reparationssats på bensinstationer och ha detta tillgängligt i bilen. Om du själv ska plugga däcket är det viktigt att se till att det görs ordentligt och att hålet är helt tätat.

Använd punkteringsskum för tillfällig reparation

+

Med punkteringsskum kan du ge däcket en tillfällig tätning så att du kan komma dig till närmaste verkstad. Se till att du har nog med skum för att ge tillräcklig tätning, och kontrollera att skummet inte har gått ut på datum.

Använd punkteringsspray för tillfällig reparation

+

Det tredje alternativet är att använda punkteringsspray som nödreparation tills nya däck är på plats. Detta tätar och trycksätter däcket, och är lämpligast att använda på de små hålen.

Punkterat längs vägen?

Vi har fokus på att du snabbt och tryggt ska komma dig vidare på vägen. Upplever du att ett däck punkteras och är osäker på hur du ska reparera eller byta däcket? Vi är redo att hjälpa dig. Kontakta oss på telefon 020 100 100 eller genom att beställa vägassistans direkt på vår webbplats.

Beställ hjälp punktering

Ring oss på telefon 020-100 100, eller beställ vägassistans på vår webbplats.